/ Exerciții
Nume material

Îndreptar digital de vacanţă

Pentru:
Durată:
Necesar:
Tip material:

OBIECTIVUL EXERCIȚIULUI:

  • Explorarea mediului înconjurător prin intermediul resurselor digitale

ETAPELE EXERCIȚIULUI:

  • Instalarea şi utilizarea aplicaţiilor: Vremea meteo România, Star Walk 2, Smart Compass, Pedometer, Wild Alert
  • Documentare digitală
  • Ce am învăţat în vacanţă? – aplicaţia Kahoot
  • Creatorul de amintiri – aplicaţia Quik

IMPORTANT: Oricare dintre exerciţiile digitale pe care le veţi parcurge cu copiii în timpul vacanţei vor contribui, desigur, la emiterea adeverinţei de implicare în programul Îndreptar Digital!

Vacanţa este un bun prilej de a cunoaşte, investiga şi admira mediul înconjurător, pentru simplul fapt că avem mai mult timp pentru a observa ce se întâmplă în jurul nostru. Şi nu trebuie să ne îndepărtăm prea mult de casă pentru a observa natura. Desigur, o excursie la munte sau o plimbare pe deal pot oferi informaţii mult mai generoase. Dar chiar şi stând pe lângă casă, natura poate oferi o sumedenie de surprize.

Îndreptar Digital vă propune de această dată mai multe mijloace de a dezlega împreună cu copiii câteva dintre misterele naturii: folosind telefonul mobil sau tableta puteţi descoperi, de exemplu, cum “se învârte” cerul şi cum îl putem aduce la dimensiunea telefonului mobil, cum arată norii care vestesc ploaia, cu ce viteză ne deplasăm şi în ce direcţie, cum şi ce trebuie să facem şi să nu facem în pădure, cum putem acționa pentru a salva animalele sălbatice şi cum trebuie să ne comportăm în prezenţa lor, cum putem identifica păsările, cum şi când putem salva puii acestora.

Sperăm că sugestiile pe care le veţi găsi aici să vă ajute mai ales în activităţile pe care le plănuiţi împreună cu copiii. Şi ca să se poată bucura toţi elevii dumneavoastră de aplicaţiile prezentate, vă sfătuim să le utilizaţi şi în timpul anului şcolar.
“Uneltele” de care vom avea nevoie în vacanţa pe care v-o propunem sunt foarte simplu de utilizat şi foarte accesibile. Toate aplicaţiile sunt disponibile în Google Play/Magazinul Play sau App Store şi sunt gratuite.

1. VREMEA METEO ROMÂNIA

Aşadar, oriunde am porni, la munte sau la mare, sau poate chiar până peste deal este foarte util să ştim cum va fi vremea în zona respectivă. Puteţi afla foarte uşor acest lucru folosind, de exemplu, aplicaţia “Vremea Meteo România”:

Căutaţi în telefon simbolul Google Play/Magazinul Play sau App Store

În secţiunea Caută/Search tastaţi “Vremea Meteo România” / „Weather”. Apăsaţi pe imaginea aplicaţiei şi pe indicaţia Instalaţi/Install apoi pe Deschideţi/Open.

Veţi fi întrebaţi dacă permiteţi aplicaţiei să localizeze dispozitivul dumneavoastră. Selectaţi Da/Allow.
În acest moment veţi şti câte grade sunt în locul în care vă aflaţi, care este Temparatura resimţită/Feels like, care vor fi variaţiile de temperatură de-a lungul zilei şi care sunt şansele de ploaie. Puteţi afla şi cum va fi vremea mâine şi în următoarele 14 zile.

Pentru a afla vremea din alt oraş, apăsaţi pe Butonul de căutare din partea dreaptă de sus a ecranului.

Indreptar de vacanta

Veţi primi indicaţia “Search places/Introduceţi oraşul”. Tastaţi numele localităţii şi apăsaţi apoi pe denumirea şi coordonatele sugerate de aplicaţie. Veţi afla în câteva secunde cum este vremea în locul indicat de dumneavoastră.

În timpul anului şcolar, puteţi folosi informaţiile furnizate de această aplicaţie pentru a programa împreună cu elevii dumneavoastră activităţile extraşcolare din săptămâna “Şcoala Altfel” şi nu numai.

Dacă în timpul vacanţei nimeriţi o zi ploioasă care vă va ţine în casă, puteţi profita de acest timp petrecut “la gura sobei” pentru a le povesti copiilor cum putem citi semnele vremii: de unde ştim când o să plouă şi când va fi soare, când se apropie viscolul şi când o să înceapă să ningă. Vă venim în ajutor invitându-vă să “navigaţi” împreună cu copiii pe site-ul “Asociaţiei de ecoturism Azimut”, secţiunea “Resurse” www.ecoazimut.ro. Veţi găsi aici foarte multe informaţii nu numai despre semnele care vestesc schimbarea vremii, dar şi despre tipurile de nori, despre ariile protejate, despre cine se teme de urs şi foarte multe altele.

Indreptar de vacant

2. STAR WALK 2

Şi ca să mai rămânem puţin “cu capul în nori”, vă propunem un instrument foarte uşor de utilizat prin care îi puteţi familiariza pe copii cu harta cerului. Aplicaţia Star Walk 2 este un ghid astronomic pentru explorarea cerului, atât pe timpul nopţii ,cât şi al zilei, care poate identifica stele, constelaţii şi planete, asteroizi şi comete.

În secţiunea Caută/Search din Google Play/Magazinul Play sau App Store Tastaţi “Star Walk2”, apăsaţi pe imaginea aplicaţiei şi pe indicaţia Instalaţi/Install apoi pe Deschideţi/Open.

Alegeți cum vreți să setați locația: puteți opta pentru locația curentă în care vă aflați sau să o setați manual, oferind alte coordonate.

Dacă setați locația curentă apăsaţi „Allow access to location/Permiteţi accesul la locaţie”. Puteţi schimba locația curentă din Menu > Settings > Location. La următorul pas unde apare un cost pentru funcționalități în plus apăsați ”No, thanks / Nu, mulțumesc”. Îndreptaţi telefonul către cer: veţi putea vedea toate astrele care se află pe cer la momentul respectiv.

Veţi primi o notificare Notifications/Notificări: evenimente astronomice importante, precum eclipse de soare și de lună, ploi de meteoriți și altele – vă recomandăm să alegeți opțiunea Allow/Da.

Din Meniu în partea dreaptă, jos, alegeţi Sky Live: aici găsiți câteva detalii despre Soare, Lună, Venus, Marte, Jupiter și Saturn; din bara de sus puteți modifica data pentru a vedea diferențele de indicatori prezentați.

Indreptar de vacanta

Din Meniu , în partea dreaptă, jos, alegeți Space Cartoons: aici găsiți filmulețe explicative în limba engleză, pentru copii; acestea sunt disponibile gratuit doar în prima zi de instalare a aplicației.

Din Butonul de căutare aflat în partea stângă, jos, puteți căuta diferite constelații. Pe ecran va apărea configuraţia acestora. Numele constelaţiei va apărea în partea centrală de jos a telefonului. Dacă doriţi mai multe informaţii despre constelaţie, puteţi apăsa pe numele acesteia.

Indreptar de vacanta

Bara de sus, partea dreaptă: Butonul Cameră din partea dreapta de sus a ecranului oferă acces la realitatea augmentată: puteţi vedea stelele, planetele și constelațiile prin obiectele aflate în jurul dumneavoastră.

ASPECTE GENERALE DESPRE UTILIZAREA APLICAȚIEI:
* Imaginea de pe ecran se poate mări folosind degetele, astfel încât să puteţi observa mai bine detaliile constelaţiilor.
* Vă puteţi plimba cu degetul pe ecran explorând diverse constelaţii, fără a ţine telefonul într-o anume direcţie.
* Pentru închiderea reclamelor, trebuie să așteptaţi câteva secunde până apare butonul de închidere

Ca să puteţi completa informaţiile vizuale pe care le vor descoperi copii, vă sugerăm să accesaţi site-ul “Observatorului Astronomic Bucureşti”. Toate tainele cerului se vor dezlega prin explicaţii detaliate despre constelaţii, planete, asteroizi, misiuni spaţiale şi multe altele: www.astro-urseanu.ro/ghid.html

3. SMART COMPASS

Ca să putem porni în sfârşit la drum, acum că ştim cum va fi vremea şi cum “funcţionează” cerul, vom avea nevoie de un instrument de orientare, aşa că nu ar strica să avem o busolă la îndemână. Vă propunem în acest sens aplicaţia Smart Compass. Există telefoane mobile care au preinstalată această aplicaţie sau una cu aceleaşi funcţii, pe care trebuie să o căutaţi în secţiunea “Aplicaţii”.

În secţiunea Caută/Search din Google Play/Magazinul Play sau App Store. Tastaţi “Smart Compass”, apăsaţi pe imaginea aplicaţiei şi pe indicaţia Instalaţi/Install apoi pe Deschideţi/Open.

Veţi fi întrebaţi dacă permiteţi aplicaţiei să facă poze şi înregistrări video. Vă recomandăm să alegeţi “Allow/Da”.
Apoi veţi fi întrebaţi dacă permiteţi aplicaţiei accesul la locaţia dumneavoastră. Vă recomandăm să alegeţi “Allow/Da”.

Accesaţi Meniu din partea stângă sus şi selectaţi opțiunea “Calibration”/Calibrare.

Indreptar de vacanta

Va trebui să rotiţi telefonul în forma cifrei 8. Dacă nu reuşiţi, aveţi posibilitate să accesaţi pe Youtube un filmuleţ în care vi se va explica cum puteţi calibra telefonul.

După calibrarea telefonului puteţi alege modalitatea de folosire a busolei: standard, telescope etc. – apăsând pe butonul din dreapta sus a ecranului, de sub Meniu . Puteţi încerca toate variantele. Pentru drumeţii este util să alegeţi varianta “Google Maps: satellite”; în acest fel puteţi corela busola cu harta traseului pe care îl urmaţi.

Pentru copii va fi deosebit de interesant să înveţe în felul acesta să citească o hartă şi să se orienteze cu ajutorul busolei. Puteţi continua acest exerciţiu şi în timpul anului şcolar la lecţia de “Orientare în orizontul apropiat”, din clasa a IV-a. Dacă încă nu sunteţi familiarizaţi cu aplicaţia Google Maps, găsiţi descrierea acesteia pe site-ul Îndreptar Digital www.indreptardigital.ro/utilizarea-google-maps/ – fișa 002 (necesită cont gratuit pe site).

4. PEDOMETER

O aplicaţie care îi va amuza în mod special pe copii şi vă va ajuta pe dumneavoastră să-i învăţaţi să numere şi să socotească folosind mişcarea, este Pedometrul, adică dispozitivul care înregistrează automat numărul de paşi ai unui pieton şi viteza de deplasare a acestuia. Așadar:

În secţiunea Caută/Search din Google Play/Magazinul Play sau App Store tastaţi “Pedometer”, apăsaţi pe imaginea aplicaţiei şi pe indicaţia Instalaţi/Install apoi pe Deschideţi/Open.

Vă puteţi începe deja plimbarea apăsând pe indicaţia “START” din partea de jos a ecranului. Când consideraţi că v-aţi încheiat “misiunea”, apăsaţi “STOP”.

Veţi afla acum câţi paşi aţi parcurs, cu ce viteză aţi mers, cât timp a durat deplasarea şi câte calorii aţi “consumat”.

După ce îi veţi ajuta pe copii să instaleze aplicaţia, vă recomandăm să le atrageţi atenţia că în timpul mersului trebuie să fie atenţi pe unde merg şi nu la telefon – aplicaţia îşi va face singură treaba. La sfârşitul distanţei pe care o vor parcurge copiii, în funcţie de “misiunea” pe care le-o daţi, aceştia vor putea descoperi câţi paşi are traseul pe care l-au străbătut sau câţi paşi sunt de acasă până la şcoală, pot măsura perimetrul clasei, pot compara viteza lor de deplasare cu a celorlalţi colegi sau cu a unei biciclete sau cu cea a vehiculelor motorizate, şi foarte multe altele.

Desigur că pe drumurile de munte este foarte posibil să întâlnim animale sălbatice. Amintiţi-le copiilor că pădurea este casa acestor animale şi că omul este, sau ar trebui să fie, doar un musafir. În consecinţă, trebuie să respectăm o serie de reguli astfel încât să nu le deranjăm: nu facem zgomot, le observăm de la distanţă, nu aruncăm cu obiecte spre ele, nu ne apropiem de puii de animale sălbatice – oricât de singuri şi inofensivi ar părea, mama lor cu siguranţă este în apropiere.

5. WILD ALERT

Înainte de a porni la drum este foarte util să ştiţi şi ce ar trebui să faceţi dacă veţi întâlni un animal sălbatic în pericol de supravieţuire – “întâlnire” care poate avea loc nu numai în spaţiul montan, ci şi în cel urban sau rural.
Răspunsurile le puteţi găsi folosind aplicaţia Wild Alert. Informaţiile sunt foarte utile şi îi vor ajuta pe copii să înţeleagă mai bine comportamentul animalelor sălbatice. Dacă nu puteţi folosi această aplicaţie, puteţi vizita site-ul „Fundaţia Visul Luanei”: https://visulluanei.org/am-gasit-un-animal-salbatic-ce-fac/.

În secţiunea Caută/Search din Google Play/Magazinul Play tastaţi “Wild Alert”, apăsaţi pe imaginea aplicaţiei şi pe indicaţia Instalaţi/Install apoi pe Deschideţi/ Open.

Din Meniu, în partea stânga sus a ecranului, veţi fi îndrumaţi către informaţii deosebit de utile legate de animalele sălbatice aflate în pericol; ce puteţi face pentru a le ajuta, ce nu trebuie să faceţi pentru a nu vă pune viaţa în pericol.

Indreptar de vacanta

Puteţi folosi această aplicaţie oricând în aprofundarea tematicilor din timpul orelor de Ştiinţe ale naturii sau Educaţie Civică.

Legat de viaţa animalelor sălbatice, unul dintre proiectele care ne sunt foarte dragi şi pe care vi-l recomandăm este cel al asociaţiei “Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor”. Accesând site-ul www.lilieci.ro/lumea-liliecilor/ vă puteţi documenta împreună cu copiii despre cum “funcţionează” un liliac, ce mănâncă, ce-i place şi ce nu, veţi afla printre altele dacă ne vânează intenţionat şi dacă este sau nu rudă cu Dracula, ce putem face pentru aceste fiinţe minunate şi cum le putem proteja.

Copiilor le va plăcea subiectul în mod special, fiind încă la vârsta la care unul dintre personajele favorite este puternicul Batman. Nu dorim să demitizăm puterile supranaturale ale acestuia, dar este un foarte bun prilej de a implica copiii într-o minicercetare digitală care să-i apropie mai mult de înţelegerea acestor animale.

Fiind în vacanţă, avem ocazia să nu ne îndepărtăm prea repede de lumea necuvântătoarelor şi să mai zăbovim o vreme pentru a le admira. Indiferent de clasa pe care aţi absolvit-o în acest an şcolar, cu siguranţă vă va face plăcere să cunoaşteţi cât mai mulţi colegi din Clasa Aves – măcar pentru faptul că aceştia se afla pe Pământ de peste 145 milioane de ani. Site-ul “Societăţii Ornitologice Române” www.sor.ro vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a putea identifica păsările şi pentru a şti ce aveţi de făcut atunci când găsiți un pui de pasăre.

6. CE AM ÎNVĂŢAT ÎN VACANŢĂ?

Chiar dacă suntem în vacanţă, feriți de teme şi evaluări, vă propunem să-i implicaţi pe copii într-o activitate care le va face foarte mare plăcere şi care îi va provoca să-şi exerseze cunoştinţele pe care le-au acumulat în perioada vacanței.

Aplicaţia Kahoot vă oferă posibilitatea de a crea pentru ei teste interactive în orice domeniu ales de dumneavoastră. Descrierea acestei aplicaţii o găsiţi pe site-ul Îndreptar Digital www.indreptardigital.ro/sa-ne-jucam-de-a-lucrarea-de-control/– “Să ne jucăm de-a lucrarea de control” – fișa 024 (necesită cont gratuit pe site).

7. CREATORUL DE AMINTIRI

Şi pentru că o vacanţă este un foarte bun prilej de a aduna amintiri frumoase pe care să le rememorăm cu plăcere, vă sugerăm să-i ajutaţi pe copii să realizeze un material digital cu imagini şi filmuleţe din timpul petrecut împreună cu dumneavoastră şi cu colegii lor.

Aplicaţia Quik oferă posibilitatea de a crea materiale video personalizate şi este un bun prilej de a-i iniţia pe copii în a realiza ei înşişi aceste materiale. Descrierea aplicaţiei o găsiţi pe site-ul Îndreptar Digital www.indreptardigital.ro/documentarea-unor-traditii-de-craciun/ – “Documentarea unor tradiţii de Craciun” – fișa 008 (necesită cont gratuit pe site).

Sperăm că sugestiile noastre să vă fie de folos şi mai ales să fie un bun prilej pentru copii de a explora împreună cu dumneavoastră mediul înconjurător într-un mod creativ şi interactiv, care să-i facă să înţeleagă mai bine natura şi responsabilitatea pe care o avem faţă de aceasta.

IMPORTANT:

Oricare dintre exerciţiile digitale pe care le veţi parcurge cu copiii în timpul vacanţei vor contribui, desigur, la emiterea adeverinţei de implicare în programul Îndreptar Digital.

Condiţiile pe care trebuie să le îndepliniţi le găsiţi pe site-ul Îndreptar Digital www.indreptardigital.ro/cum-fac-sa/ – secţiunea “Întrebări frecvente și răspunsuri complete” – “Care sunt condiţiile pentru a valida exerciţiile făcute la clasă cu elevii mei?” Doar că, până în luna septembrie, vom transforma clasa de la școală în spaţiul în care vă veţi petrece timpul cu copiii.

Aşteptăm cu nerăbdare să vedem cum v-aţi petrecut vacanţa!

Notă: activitățile prezentate mai sus sunt puțin adaptate față de cele cuprinse în pdf.-ul de mai jos, având în vedere că unele detalii nu se potriveau cu perioada de restricții impusă de Covid-19.