/ Exerciții
Nume material

Documentarea unor tradiții de Crăciun

Pentru:
Durată:
Necesar:
Tip material:

OBIECTIVELE EXERCIȚIULUI:

  • Realizarea unor mini-filmulețe prin utilizarea unei aplicații gratuite, disponibilă online;
  • Realizarea unor filmulețe prin care elevii să documenteze tradițiile de Crăciun la care iau parte;
  • Înțelegerea unor tradiții – căutarea pe internet ale unor tradiții de Crăciun și documentarea lor în comunitatea în care se află;
  • Elementele esențiale de realizare a unor material video.

ETAPELE EXERCIȚIULUI

  • Discuții despre tradițiile de Crăciun;
  • Instalarea, pe telefoanele mobile, a aplicației Quik;
  • Explicații cu privire la modul în care se folosește aplicația;
  • Realizarea materialelor video utilizând Quik;
  • Prezentarea proiectelor la ora.

Înainte de a propune elevilor utilizarea aplicației Quik, vă sugerăm să descărcați dumneavoastră aplicația și să explorați modul în care aceasta se utilizează și toate opțiunile pe care le aveți la dispoziție din aplicație. Mai jos vă redăm pașii esențiali în utilizarea aplicației, însă vă încurajăm să explorați toate opțiunile disponibile. Materialele video pe care le veți realiza nu vă vor afecta integritatea fotografiilor/materialelor video din memoria telefonului dumneavoastră.

1. CUM SE REALIZEAZĂ ORNAMENTELE PENTRU BRAD/CLASĂ PENTRU SERBAREA CRĂCIUNULUI?

Explicați elevilor etapele de realizare ale unui ornament de iarna. În mod ideal, veți împărți clasa în mai multe grupe (împărțirea va fi minim pe echipă de doi, astfel încât unul dintre elevi să poată poza pe celălalt în timp ce realizea- ză ornamentul). Fiecare dintre grupe va realiza un ornament de brad/pentru clasă distinct. Exercițiul poate fi realizat și cu acelașii ornament pentru toate grupele.

2. DISCUȚII DESPRE TRADIȚIILE DE CRĂCIUN

Elevilor li se va explica ce înseamnă „tradiție” și care sunt tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă la noi: făcutul bradului, colindul, scrisoarea către Moș Crăciun, pregătirea pentru venirea lui Moș Nicolae. Adăugați dumneavoastră acele tradiții care știți că sunt încă respectate în comunitatea dumneavoastră.

3. INSTALAREA APLICAȚIEI QUICK

Aplicația este gratuită și disponibilă în Google Play/ App Store. Apăsați pe Play Store/Google Play – căutați acest simbol pe telefonul dumneavoastră:

În secțiunea de „caută/search”, tastați: Quick – aceasta este imaginea aplicației. Apăsați pe Instalați/Install. Deschideți aplicația.

4. UTILIZAREA APLICAȚIEI

Aceasta vă va cere accesul la fotografii și materialele video făcute de dumneavoastră. Pentru a realiza materialele, sunt necesare fotografii/materialele video din telefonul dumneavoastră, deci apăsați Accept.

Pentru a realiza un filmuleț, trebuie să apăsați simbolul „+”.

După ce apăsați „+” aplicația vă va duce în secțiunea de fotografii și materiale video realizate de dumneavoastră. Pentru a realiza materialul, va trebuie să selectați minim 5 fotografii/materiale video. Puteți selecta și fotografii și materiale video.

Ulterior selectării fotografiilor/materialelor video pe care doriți să le compliați, aplicația vă va propune un model și o coloană sonoră. Vă va apărea o secțiune de unde puteți selecta diferite alte teme. Vă încurajăm să experimentați toate temele, pentru a identifica tema cea mai potrivită pentru diferite proiecte pe care le coordonați.

Aplicația vă permite și selecția unor coloane sonore diferite, precum și editarea de text pe fotografiile care compun materialul video. După ce considerați că ați finalizat exercițiul, apăsați butonul Save – vi se vor deschide toate opțiunle pe care le aveți pentru salvarea materialului – fie postarea online, fie salvarea în fieșierele video ale telefonului.

Ulterior instalării, exersații cu elevii – rugați-i pe fiecare dintre ei să realizeze un filmuleț pentru a vă asigura că pot folosi aplicația.

5. PREZENTAREA REZULTATELOR

Pentru vacanța de iarnă, dați sarcină elevilor să documenteze acele tradiții de iarnă pe care le respectă în sânul familiei. Documentarea presupune realizarea de fotografii si mici materiale video (să nu depășească mai mult de 1 minut filmulețul) a principalelor momente care redau momente care documentează modul în care sunt respectate tradițiile (când împodobesc bradul, când merg la colindat când lustruiesc ghetuțele pentru Moș Nicolae etc).

Filmulețele realizate ar trebui să fie transmise, la începutul școlii, către dum- neavoastră (pe una dintre modalitățile de export pe care aplicația le permite – fie să vă trimită linkul filmulețului – copy link – , fie prin alte modalități prin care dumneavostră comunicați online cu elevii).

În mod ideal, dacă aveți posibilitatea de a proiecta materialele făcute de elevi, pe durata unei ore, puteți proiecta proiectele transmise de elevi. Dacă realizați această proiecție, vă rugăm să realizați câteva fotografii de la aceste prezentări și să ni le transmiteți.