Timp de 5 zile, la prima ediție a Festivalului Digital Predau Viitor – https://festival.predauviitor.ro/ (online, 24-28 octombrie), peste 3.850 (din cei 6.348 înscriși) de profesori și viitori profesori din România și Republica Moldova au învățat despre pedagogie digitală, STEAM și cetățenie digitală de la invitați români și internaționali, experți în educație, profesori și elevi. Participarea la festival a fost gratuită.
Festivalul Digital Predau Viitor în cifre
Festivalul pe zile
În fiecare zi a festivalului participanții au fost invitați să aleagă dintre sesiunile desfășurate pe cele 3 scene virtuale, în funcție de interesul pentru tematica sesiunii, disciplina sau nivelul la care predau.
Între sesiunile de conținut, profesorii au fost întâmpinați la mesele de socializare și conectare virtuale de profesori și ambasadori #TechsoupPentruEducatie, pregătiți să împărtășească direct din experiențele lor vaste de la clasă sau să încurajeze schimbul de idei și cunoaștere.
Fiecare zi a adus și numeroase contexte de reflecție asupra propriei învățări și a ceea își doresc profesorii să ducă mai departe la clasă.
Prima zi // 24 octombrie
Prima zi a adus sesiuni centrate pe educație STEAM (știință tehnologie inginerie artă matematică) cu profesori din România și internaționali: am reflectat la ce competențe construim în școală pentru cariere ale viitorului și cum se poate face Product Development (dezvoltare de produse cu tehnologie) la ora de informatică.
Invitata internațională Pauline Maas, profesoară de informatică la Școala Royal Dutch Visio (Olanda) pentru elevi cu deficiențe de vedere, a prezentat idei creative și distractive cu instrumente simple despre cum să faci programare la clasă cu Scratch sau micro:bit.
A doua zi // 25 octombrie
Marți a fost ziua de pedagogie și psihologie educațională în care am vorbit despre Mituri despre creier, minte și învățare, am descoperit din cercetările recente în educație despre cum putem să îmbunătățim conversațiile de învățare cu elevii și am prezentat resurse și ghiduri de învățare socio-emoțională de calitate dezvoltate deja de alte organizații neguvernamentale.
Am încheiat ziua cu un masterclass exclusiv susținut de Dr. Tracey Tokuhama-Espinosa, profesor la Harvard University Extension School, despre cum putem aduce cercetările din neuroștiință și științele învățării în sprijinul profesorilor.
A treia zi // 26 octombrie
Miercuri a fost ziua dedicată cetățeniei digitale. Am vorbit despre etică, valori și virtuți în crearea de tehnologie, am prezentat multe resurse de la alte organizații neguvernamentale despre cum putem să creștem elevi implicați social și cu valori sănătoase: discursuri publice ale elevilor, service learning, educație media. De asemenea, am aflat idei gata de dus la clasă de la învățători și profesori cu experiență în activități de cetățenie digitală și service learning.
A patra zi // 27 octombrie
Joi a fost ziua programelor de dezvoltare și comunităților de învățare profesionale pentru profesori. Am discutat despre cum pregătim viitorii învățători pentru o lume digitală, am prezentat programe cu impact la clasă de dezvoltare profesională pentru profesori și, nu în ultimul rând, am descoperit și alte comunități de învățare pentru profesori, unde simțim că suntem ascultați și încurajați să contribuim și care ne fac profesori mai buni.
Ultima zi // 28 octombrie
Cu promisiunea că revenim anul viitor, vineri a fost ziua de prezentare a viziunii Asociației Techsoup pentru dezvoltarea profesională a profesorilor și de celebrare cu încă multe idei de dus la clasă. Am descoperit împreună că dezvoltarea competențelor profesorilor și o echipă inimoasă poate transforma o școală și în rural, am celebrat 6 ani de Meet and Code România și Moldova alături de organizatori de evenimente de tehnologie, am ascultat vocea elevilor într-o sesiune despre product development la clasă.
Nu puteam încheia decât în forță alături de invitata noastră, Michele Eaton, autoarea cărții The perfect blend. A Practical Guide to Designing Student-Centered Learning Experience, într-o sesiune cu idei practice și strategii despre blended learning (învățare hibridă) centrată pe elev.
Cu ce intenție au început profesorii festivalul și ce au învățat pe parcurs
Profesorii și-au exprimat încă de la început intenția cu care s-au conectat la învățare chiar în vacanță, iar pe parcurs și la final ne-au împărtășit din gândurile lor despre cum i-a sprijinit experiența de învățare online din festival.
Testimoniale de la profesori
Profesorii participanți au apreciat și prezența vorbitorilor mai tineri, a celor 7 elevi de clasa 12-a care au povestit din experiența lor cu activități de dezvoltare de produse realizate împreună cu profesoarele absolvente ale programului Accelerator Predau Viitor.
Am lansat platforma de cursuri gratuite Predau Viitor
Începând cu finalul lunii octombrie 2022, profesorii găsesc cursurile noastre gratuite din ambele programe Predau Viitor și Îndreptar Digital pe o platformă unică de învățare, dezvoltată și personalizată pentru a susține nevoile unei comunități de peste 20.000 de profesori, în creștere exponențială. Platforma de cursuri poate poate fi accesată pe https://cursuri.predauviitor.ro/.
Predau Viitor – Platforma de cursuri găzduiește deja pentru pre-înregistrare atât cursuri deja consacrate și apreciate de profesori de informatică și învățători: Programare cu Scratch sau Python, STEAM la gimnaziu, Introducere în Product Development (Acceleratorul Predau Viitor) etc. în variante care să-i sprijine pe profesori să le finalizeze oricând, în propriul lor calendar, dar și alte cursuri online în premieră: Mituri despre creier, minte și învățare.
În ultimii 2 ani, 4.290 de profesori, învățători și viitori învățători au absolvit cursurile Predau Viitor și Îndreptar Digital, ducând activități digitale noi la clasă pentru peste 109.267 elevi.
Susținătorii și partenerii festivalului, ediția 2022
Susținătorii Festivalului sunt Romanian-American Foundation și Enel România.
Partener tehnic al evenimentului este startup-ul românesc Eventmix.live și instrumentul de traducere Wordly.
Partenerii de conținut ai Festivalului sunt: Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Asociația Tinerilor Pedagogi Sibiu, Aspire Teachers, Fundația Noi Orizonturi, Expert Forum, ANPCDEFP, Genially, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul Intercultural Timișoara și învățători Îndreptar Digital și profesori Predau Viitor și din ONG-urile partenere, de la toate nivelurile de învățământ. Prezența tuturor vorbitorilor a fost pro bono.
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro