De Ziua Europei, pe 9 mai, celebrăm în fiecare an declarația ministrului de externe francez din 1950, Robert Shuman, care propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Ziua Europei este unul dintre momentele de sărbătoare europene menite să promoveze unitatea și pacea în rândul locuitorilor acestui continent.
Celebrarea Zilei Europei poate ajunge, sub forma potrivită, și la elevii noștri, indiferent de vârstă și disciplină, de la clasa pregătitoare până la liceu, fie că vorbim de orele de Dezvoltare Personală, Cultură / Educație Civică, Educație Europeană, Dirigenție etc.
OBIECTIVE propuse pentru activitățile de Ziua Europei:
dintre acestea se vor selecta în funcție de aplicația aleasă
- cunoașterea și utilizarea unor termeni potriviți despre UE și statele UE;
- cunoașterea instituțiilor UE, a valorilor europene;
- adresarea de întrebări și formularea unor păreri legate de Uniunea Europeană;
- cunoașterea și respectarea drepturilor și responsabilităților copilului;
- cunoașterea informațiilor legate despre România în Uniunea Europeană;
- exprimarea unor păreri despre ce înseamnă să fii elev în Europa;
- descoperirea unor asemănări și deosebiri dintre cum învață elevii din România și cei din alte țări din UE;
- găsirea unor mijloace de comunicare audio / video cu alți elevi din țări europene;
- dezvoltarea gândirii critice;
- dezvoltarea unor abilități digitale legate de utilizarea instrumentelor / aplicațiilor digitale în scop educațional;
- dezvoltarea literației;
- pregătirea elevilor pentru rolul de cetățean al UE.
I. SURPRINDE ZIUA EUROPEI CU CHATTER PIX KID
Sisteme de operare aplicație telefon: iOS (din App Store), Android (din Magazinul Play)
Recomandată pentru: 6-12 ani // creare de resurse media, lucru individual, literație
Chatter Pix Kid este o aplicație de editare foto gratuită, care dă voce unor imagini (fotografii / desene etc.), recomandată pentru vârste între 6 și 12 ani care se pliază pe majoritatea conținuturilor din învățământul primar.
Cum îi ajută pe elevi să învețe?
Folosită eficient, ca instrument și nu ca scop în sine, aplicația îi va cuceri pe elevi mai ales în activități creative în 3 pași simpli. Chiar dacă aplicația nu prezintă conținut academic din programă, avantajul ei este că le creează elevilor contextul pentru a exersa interactiv ceea ce au documentat și au învățat, încurajându-le creativitatea și încrederea în sine. Este o aplicație ușor de folosit, precursoare folosirea altor aplicații video mai complexe. Veți vedea, elevilor le place să se înregistreze cu vocea lor, exersând astfel și abilități de comunicare.
Idei de Ziua Europei cu Chatter Pix Kids
- invitați-i pe elevi să spună în 30 secunde ce înseamnă pentru ei unitatea și pacea;
- invitați-i pe elevi să trimită un mesaj de 30 de secunde unui copil care nu e la fel de norocos și care acum trăiește și învață într-o zonă de război;
- invitați-i pe elevi să documenteze și să vorbească timp de 30 de secunde ca un personaj istoric legat de Uniunea Europeană;
- invitați-i pe elevi să se deseneze sau să își facă o fotografie și să vorbească despre drepturile copilului sau să se adreseze unei personalități sau unui elev dintr-o altă țară europeană
- pentru captarea atenției când le creați lecția despre Uniunea Europeană puteți chiar dumneavoastră să creați un video cu scurte ”pastile de informație” despre UE.
Mai multe detalii despre utilizarea aplicației descoperiți în tutorialul video de mai jos și în fișa de activitate Îndreptar Digital creată aici.
II. PROIECTUL TĂU DESPRE UNIUNEA EUROPEANĂ CU PADLET
Sisteme de operare aplicație telefon: iOS (din App Store), Android (din Magazinul Play) + platforma www.padlet.ro pe web.
Recomandată pentru: 9-18 ani // literație media, creare de resurse media, evaluare, prezentări proiecte, lucru în echipă
Padlet este un website și o aplicație care le permite elevilor să creeze propriul proiect individual sau de echipă, care poate conține imagini, text, linkuri, fișiere audio și video postate ca niște notițe pe un perete virtual. Toate într-un singur loc, aranjate în formate prestabilite sau ușor de personalizat de la zero, creative și colorate, atractive pentru ei. Padlet, oferă chiar în varianta gratuită numeroase funcționalități.
Important: profesorii care creează Padlet-ul pot opta pentru filtrarea comentariilor, schimbarea setărilor de votare a materialelor postate. Vă încurajăm să păstrați proiectele în Padlet private pentru clasa dumneavoastră.
Cum îi ajută pe elevi să învețe?
Intuitivă și atractivă, platforma Padlet are 2 importante avantaje: versatilitatea (se pot încărca documente, linkuri, imagini, fișiere audio și video) și încurajarea colaborării, mai mulți elevi pot contribui la același proiect pe un peretele virtual. Deși în aparență e un simplu proiect, elevii vor trece printr-un proces complex de identificare a informațiilor necesare pentru proiect, pe care apoi le analizează, le evaluează critic și creează proiectul sub forme diferite, relevante pentru tema dată.
Folosirea Padlet-ului este un bun context de exersare pentru ca elevii, pe termen lung, să creeze proiecte mai complexe care interconectează concepte.
Idei de Ziua Europei cu Padlet
- invitați-i pe elevi să documenteze și să realizeze timp de o săptămână un proiect individual sau în echipă, care poate conține fotografii, text, audio, video despre Uniunea Europeană și să atingă teme interdisciplinare precum geografia, istoria Europei;
- invitați-i pe elevi să documenteze și să realizeze timp de o săptămână un proiect individual sau în echipă despre drepturile și responsabilitățile cetățenilor europeni în general sau ale copiilor în special;
- creați un Padlet pe care să îl completeze fiecare elev, apoi realizați un tur al galeriei într-o conferință online cu elevii, în care aceștia să își dea feedback reciproc;
- provocați-i să realizeze și să posteze în Padlet un video cu un mesaj adresat unui elev dintr-o altă țară a Europei, pe care îl cunoaște sau nu; includeți aici și măcar un salut în limba nativă a elevului străin.
Mai multe detalii despre utilizarea aplicației pe telefon vizionați în tutorialul video de mai jos.
III. EXPRIMĂ-ȚI VOCEA DE ZIUA EUROPEI CU FLIPGRID
Sisteme de operare aplicație telefon: iOS (din App Store), Android (din Magazinul Play) + platforma https://info.flipgrid.com/ pe web.
Recomandată pentru: 8-18+ ani, literație media, creare de resurse media, evaluare, prezentări proiecte;
Flipgrid
Flipgrid este un website și o aplicație care permite profesorilor să creeze ”grids” / ”secțiuni”, în care pot adresa subiecte de discuție numite ”topics” / ”subiecte, teme”, iar elevii le pot răspunde sub forma unor video-uri. Un mod simplu pentru elevi și profesori să creeze discuții online.
Un grid poate conține un număr nelimitat de subiecte și fiecare subiect poate primi un număr nelimitat de răspunsuri. Subiectele de discuție pot fi personalizate atractiv pentru elevi, text, imagine, video, Giphy, emoji sau fișier atașat.
Răspunsul elevilor, sub formă de video, poate fi unul creat de ei în aplicație sau unul încărcat din galeria video a telefonului. Pot avea o durată între 15 secunde și 5 minute, profesorul stabilit durata maximă.
Alte setări:
CoPilot – permite ca mai mult de un profesor să modereze răspunsurile primite de la elevi; Disco Library – comunitate de profesori Flipgrid unde se împărtășesc șabloane de grid-uri; GridPals – comunitate de profesor Flipgrid unde profesorii se conectează și fac schimb de bune practici.
Important:
- Flipgrid recomandă profesorilor ca înainte de utilizare să obțină acordul scris al părinților / aparținătorilor legali, deoarece realizarea video-urilor presupune expunerea imaginii copiilor. Formularul este aici.
- Explicați clar elevilor scopul utilizării și care sunt avantajele pentru a readuce focusul pe sarcina de lucru și învățare.
Cum îi ajută pe elevi să învețe?
Flipgrid îi captivează și îi implică pe elevi cu posibilitatea de a crea video-uri personalizate pentru a răspunde la anumite sarcini de lucru, pentru a încuraja feedback-ul constructiv și colaborarea. Astfel, temele nu sunt doar teme. Elevii vor învăța să articuleze idei proprii, cu răspunsuri pregătite în avans și să argumenteze în funcție și se părerile colegilor. Poate fi o alternativă foarte bună pentru a-i încuraja pe elevi să formuleze răspunsuri în ritmul propriu, fără presiunea de a răspunde pe loc (în clasa de la școală sau în cea online).
Elevii pot fi încurajați și de funcția de a scrie ”notițe” sau ”aspecte cheie” direct pe video, înainte de înregistrarea propriu-zisă, înainte de a apăsa ”record” / ”înregistrează”. Pot pune pauză, pot tăia video-ul, pot înregistra din nou.
Important: instrucțiunile către elevi trebuie să fie clare, astfel încât ei să poată dedica realizării unui video timpul necesar îndeplinirii sarcinii. Dacă se așteaptă un video cu un răspuns simplu este diferit față de un proiect video, documentat și perfecționat.
Idei de Ziua Europei cu Flipgrid
- lansați o întrebare de tipul ”Ce mesaj ai transmite unui elev dintr-o altă țară europeană?” / ”Care sunt avantajele României în UE?” în subiectul creat pentru Ziua Europei și discutați apoi în întâlnirile în online;
- invitați-i pe elevi să propună printr-un video o persoană din proximitatea lor către care îndreaptă recunoștință pentru această perioadă plină de provocări cauzate de Covid-19.
- încurajați-i să realizeze recenzii la cărți, filme, emisiuni TV, muzee, destinații turistice din Europa
- folosiți Flipgrid la finalul lecției despre Ziua Europei pentru a reflecta asupra lucrurilor învățate și ce ar recomanda și altor elevi să învețe.
Mai multe detalii despre utilizarea aplicației pe telefon vizionați în tutorialul video de mai jos.
4. Activități extra:
- Descoperiți continentul european și vizitați virtual cele mai cunoscute, dar și ascunse puncte de atracție cu Google Earth și colecții de artă din muzee celebre pe Google Arts & Culture.
- Descoperiți informații despre Europa, Uniunea Europeană și instituțiile, jocuri și broșuri pe categorii de vârstă pentru elevi, pe site-ul oficial al Uniunii Europene aici.
- Colectați feedback de la elevi despre activitățile de Ziua Europei sau verificați ce au reținut cu o hartă mentală cu aplicația Post-it (disponibilă și în AppStore și Google Play).
Încurajați feedback-ul constructiv și respectul între elevi, prin propriul exemplu și aveți în vedere că unii elevi au nevoie de un proces mai îndelungat de exprimare sub formă video și trebuie încurajați sau găsite alte forme în care ei pot contribui. ?
Posibilitățile sunt nelimitate, creativitatea este încurajată și răsplătită cu elevi pregătiți, implicați și fericiți. Și nu uitați, testați la clasele dumneavoastră și folosiți doar ce vi se potrivește.
Așteptăm activitățile dumneavoastră pe Grupul de Facebook Îndreptar Digital.