/ Exerciții
Nume material

Poster de Ziua Internațională a Fericirii

Pentru:
Durată:
Necesar:
Tip material:

OBIECTIVELE EXERCIȚIULUI:

  • Realizarea unor postere care să prezinte viziunea elevilor cu privire la conceptul de fericire;

  • Deprinderea unor minime abilități de editare foto;

  • Exersarea empatiei;

  • Dezvoltarea imaginației.

ETAPELE EXERCIȚIULUI

  • Discuție despre Ziua Internațională a Fericirii – 20 martie și trasarea sarcinii pentru elevi;

  • Instalarea aplicației pe telefoanele mobile ale elevilor și explicarea modului în care funcționează;

  • Realizarea posterului.

1. DISCUȚIE DESPRE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FERICIRII

Pe 20 martie este Ziua Internațională a Fericirii, așa cum a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite. Discutați cu elevii despre:

  • Ce îi face pe ei să fie fericiți;
  • Care cred ei că este definiția fericirii?
  • Această sărbătoare, Ziua Internațională a Fericirii este mai degrabă despre dreptul fiecăruia dintre noi la fericire, deci este un moment bun să discutăm despre persoanele pentru care fericirea este mai greu de atins – persoanele defavorizate social, persoanele vârstnice singure etc; Ziua Internațională a Fericirii trebuie sărbătorită cu gândul la acele persoane pentru care fericirea este un deziderat mai greu de atins.
  • Prin discuții, ajungeți la definiția pe care Organizația Națiunilor Unite a dat-o conceptului de dreptul de a fi fericit: fiecare dintre noi are dreptul de a fi fericit, iar pentru a fi fericiți, avem nevoie de un set de lucruri minime – adăpost, hrană, haine și încălțăminte, să mergem la școală pentru a avea șansa de a avea o carieră când vom fi adulți. Prin aceste discuții puteți cultiva sentimentul de solidaritate și atenția la celălalt în rândul elevilor dumneavoastră.

SARCINĂ

După discuția despre fericire, cereți elevilor să realizeze un poster prin care să își exprime viziunea despre fericire. Explicați-le noțiunea de poster – text și imagine care să exprime un mesaj. Cereți-le să realizeze un poster despre fericire așa cum cred ei că ar trebui să fie fericirea pentru toată lumea.

2. APLICAȚIA CANVA

Aplicația este gratuită și disponibilă în Google Play/ App Store. Apăsați pe Play Store/Google Play – căutați acest simbol pe telefonul dumneavoastră:

În secțiunea de „caută/search”, tastați: Canva – aceasta este imaginea aplicației. Apăsați pe Instalați/Install. Deschideți aplicația.

Pentru a utiliza aplicația pe un calculator, în browser-ul dumneavoastră tastați www.canva.com

Pentru a putea utiliza Canva, trebuie să vă creați un cont – deci selectați Sign Up. Dacă aveți Google Play pe telefon, trebuie să știți că aveți un cont de Gmail creat, deci puteți utiliza această opțiune dacă vă amintiți parola. Dacă elevii dumneavoastră au conturi de facebook, se pot loga în aplicație prin Facebook.

3. REALIZAREA POSTERULUI

Ulterior creării contului, vor fi afișate opțiunile pe care le aveți. În funcție de sarcină/nevoia clasei dumneavoastră, selectați un tipar potrivit (pentru a vedea toate șabloanele disponibile, glisați pe partea de sus a ecranului, spre stânga). În cazul de față (poster), cel mai potrivit șablon este cel de poster.

După ce selectați șablonul dorit, vor fi afișate opțiunile disponibile.

 

IMPORTANT: selectați doar acele șabloane care sunt gratuite. Șabloanele gratuite sunt marcate cu textul „Free”. Dacă nu apare simbolul $ și nici Free puteți folosi resursele gratuit.

Ulterior selectării sablonului, vi se va afișa pe ecran posterul. Absolut toate elementele sunt editabile – culori, text, fotografii.

Pentru a edita elementele de pe șablonul selectat de dumneavoastră, trebuie să accesați cu click sau cu degetul pe elementul pe care îl doriți modificat. De exemplu, pentru a modifica fotografia, trebuie să apăsați pe fotografie.

  • Pe calculator va trebui să urcați (upload) fotografia în aplicație.
  • Pe telefon, aplicația vă va cere acces la albumul de fotografii din telefonul dumneavostră. Pentru a putea selecta fotografia pe care o doriți, trebuie să permiteți accesul la camera foto:

După ce permiteți accesul aplicației la fotografiile dumneavoastră, veți avea opțiunea de a selecta fotografia pe care doriți să o utilizați. În cazul exercițiu- lui nostru, cereți elevilor să realizeze o fotografie care să ilustreze ideea lor despre fericire – fie că discutăm despre un obiect, o persoană, o activitate. Să facă o fotografie care să ilustreze ce este fericirea pentru ei. După ce realizează această fotografie vor realiza posterul.

După ce selectați fotografia, ea va înlocui fotografia din șablonul predefinit:

După ce permiteți accesul aplicației la fotografiile dumneavoastră, veți avea opțiunea de a selecta fotografia pe care doriți să o utilizați. După ce selectați fotografia, ea va înlocui fotografia din șablonul predefinit:

Pentru a modifica textul, trebuie să apasați pe el și vă va apărea editorul de text. Ștergeți textul de pe șablon și adăugați textul dumneavoastră. Elevii vor completa propozitii scurte despre fericire – în acest fel vor exersa și capacitatea de sinteză.

Există și opțiunea de a modifica dimensiunea sau culoarea literelor, de a le îngroșa sau a le înclina. Editorul de text are o parte dintre opțiunile din Microsoft Word. Absolut orice secțiune pe care este scris ceva poate fi modificată (puteți modifica și culoarea textului, apăsând pe pătratul alb și selectând culoarea dorită):

După finalizarea posterului, aveți opțiunea de a o salva în telefon sau calculator sub forma unei fotografii.

  • Pe calculator: Apăsați butonul Download (descarcă) și alegem opțiunea JPG.
  • Pe telefon: Apăsați opțiunea Share din colțul din dreapta sus al ecranului. În funcție de aplicațiile instalate pe telefon, veți avea opțiunea de a transmite direct pe WatsApp, SMS, e-mail sau salva în telefon fotografia.

Pentru ca elevii să vă transmită dvs. posterul, trebui să apese opțiunea Trimite/Share din colțul din dreapta sus al ecranului. În funcție de aplicațiile instalate pe telefon, vor avea opțiunea de a transmite direct pe WatsApp, SMS, e-mail sau a salva posterului în telefon sub forma de fotografie (în folderul cu fotografii al telefonului). În mod ideal, veți realiza în scoală o expoziție cu posterele realizate de elevii dumneavoastră, pentru a promova Ziua Internațională a Fericirii.