/ NOUTĂȚI / Editorial

Tehnologia de la A la (generația) Z

Irina Zamfirescu

 

Elevii noștri sunt parte din generația digitală, generația Z. O generație conectată permanent, care este la zi cu noile tehnologii de comunicare și care, aparent, pare detașată complet de generațiile anterioare. De fapt, noi credem că suntem mai uniți ca niciodată.

Programul Îndreptar Digital își propune să demonstreze că toate generațiile, indiferent dacă sunt la catedră sau în banca din clasă, sunt prinse în procesul viu al învățării. În viziunea noastră, telefonul mobil nu este o sursă de bruiaj, ci o resursă de învățare și un instrument care poate face procesul de învățare mai dinamic și mai atractiv.

Dincolo de informațiile accesibile pe internet, care reprezintă în sine o resursă de învățare, ne dorim să dăm o funcție de învățare chiar și banalei camere foto a telefonului mobil. Împreună putem identifica metode originale și creative prin care temele de la clasă pot deveni experiențe de învățare atractive pentru elevi.

Căutăm constant aplicații gratuite pe care să le utilizați în activitatea dumneavoastră. Fie că discutăm despre exerciții care pot fi aplicate la clasă, în acord cu obiectivele de învățare, fie că discutăm despre proiecte extra curriculare, exercițiile și proiectele pe care le propunem le facem cu gândul la acomodarea elevilor cu utilizarea a tehnologiei în scop educațional.  Utilizată corect și responsabil, tehnologia deschide noi orizonturi în educația civică, responsabilitatea pentru comunitate și pentru mediul înconjurător.

Foarte mulți dintre dumneavoastră exersați cu elevii colectarea selectivă, igienizarea unor spații publice sau reciclarea. Și asta pentru a sădi în cei mici „sămânța” cetățeanului responsabil cu mediul. În același fel ne dorim să îi obișnuim pe cei mici cu utilizarea responsabilă și în scop constructiv a tehnologiei digitale. Exercițiile și proiectele propuse de noi sunt elemente ce vor da un sens educațional telefonului mobil, folosit acum mai degrabă pentru timpul liber decât pentru învățare.

Putem alege să ignorăm evidența prezenței telefonului mobil în viețile elevilor noștri sau putem alege să îi îndrumăm spre o utilizare responsabilă și critică a tehnologiilor digitale. Învățători care deja au aplicat din exercițiile propuse de noi ne-au povestit despre entuziasmul și perspicacitatea elevilor în a-și rezolva sarcinile cu telefonul mobil. Ceea ce noi vă sfătuim este să fiți curajoși: generația Z folosește cu lejeritate aplicațiile de pe telefon. Experimentați și dați ocazia elevilor dumneavoastră să înțeleagă și să experimenteze partea educațională a tehnologiei digitală.

Vă invităm în pagina de Resurse a platformei. Proiectele și exercițiile propuse de noi sunt orientative, pot fi adaptate în funcție de conținutul de învățare sau obiectivul de dezvoltare personală. Dacă aveți un răgaz de câteva minute, vă invităm să ne scrieți pe contact@indreptardigital.ro, să ne dați un feedback acolo unde simțiți că exercițiile pot fi îmbunătățite.

Faceți din telefonul mobil partener de învățare și din elevii dumneavoastră viitori utilizatori critici de tehnologie și de internet.

 

Alte articole

Sala de-acasă a învățătoarei Diana Gheorghe

Interviu din seria Povești ale Ambasadorilor Îndreptar Digital în sala de-acasă Diana Gheorghe, învățătoare la Școala Gimnazială George Emil Palade, Ploiești și ambasador Îndreptar Digital