/ Exerciții
Nume material

Învățatul cu de-a joaca

Pentru:
Durată:
Necesar:
Tip material:

OBIECTIVELE EXERCIȚIULUI:

Aplicația mozaik3D are o serie de joculețe și simulări 3D pe diferite subiecte – corpul uman, istorie, geografie, matematică etc.

Jocurile propuse de noi:

  • Exersarea și fixarea citirii ceasului;
  • Elemente de orientare în orizontul apropiat (exercițiu inspirat de manualele de Geografie).

Vă recomandăm să explorați cât mai multe dintre jocurile și simulările 3D din aplicație.Veți mai identifica, cu siguranță, alte jocuri care să vă sprijine în activitatea didactică.

ETAPELE EXERCIȚIULUI:

  • Descărcarea și instalarea aplicației;
  • Discuții cu elevii despre obicetivele de învățare – fie citirea ceasului, fie orientarea în spațiu;
  • Indicarea elevilor a numelor jocurilor și parcurgerea completă a sarcinilor din jocuri.

INSTALAREA APLICAȚIEI MOZAIK3D:

Aplicația este gratuită și disponibilă în Google Play/App Store. Toate telefoanele smart au pe ecran iconița pentru Play Store (de unde pot fi descărcate aplicațiile pe telefoanele cu sistem de operare Android). Apăsați pe Play Store/Google Play – căutați acest simbol pe telefonul dumneavoastră:

În secțiunea de „caută/search”, tastați: mozaik3D – aceasta este imaginea aplicației. Apăsați pe Instalați/Install. Ulterior instalării, veți regăsi acest simbol pe ecran:

Deschideți aplicația. Pentru a seta limba română ca limbă de meniu, apăsați în colțul din stânga sus pentru a accesa meniul. Apoi apăsați butonul Language și selectați Română din meniu:

Parte dintre jocurile și animațiile disponibile pot fi accesate fără a avea cont. Spre exemplu joculețul cu citirea ceasului (detaliat mai jos) nu necesită crearea unui cont. Pentru altele însă este neceasr contul – cum este cazul joculețului pentru orientare. Deci va fi necesar un cont și pentru fiecare dintre elevii dumneavoastră. Dacă elevii au acces în magazinul Google Play, înseamnă că pe telefonul mobil există o adresă de e-mail (altfel nu pot accesa magazinul Play). Cu toate acestea, vă sfătuim să rugați părinții să vă sprijine în crearea unui cont pe platformă.

Crearea contului este intuitivă și poate fi parcursă cu ușurință de către părinți. Pentru persoanele cu vârsta mai mică de 16 ani, aplicația va permite crearea contului doar de către părinți.

În momentul în care accesați o aplicație care necesită existența unui cont, vă va apărea un ecran care vă va cere fie să vă logați, dacă aveți cont creat, fie să vă creați cont dacă nu aveți. Selectați opțiunea Creare cont:

Apoi va trebui să completați o serie de câmpuri – numele, adresa de e-mail etc. După completare, veți ajunge într-o zonă în care va trebui să completați vârsta. Pentru toți aceia cu vârsta de până la 16 ani, părinții sunt cei care vor completa mai departe câmpurile. Rugați părinții să asiste elevii pentru a crea conturile. Demersul este relativ simplu, aceștia trebuind să își completeze datele lor și adresa lor de e-mail. Pe adresa de e-mail completată de părinți, vor primi un link. Va trebui accesat acest link pentru a putea definitiva contul pentru cei mici.

Odată creat contul, elevii și dumneavoastră veți putea accesa exercițiile care necesită un cont prin introducerea adresei de e-mail și a parolei setate de dumneavoastră:

Pentru a nu fi nevoiți să introduceți de fiecare dată parolă în aplicație, bifați opțiunea „Rămâneți conectat”. Odată creat contul și autentificat, puteți naviga prin toate jocurile și simulările 3D create în interiorul aplicației.

JOCUL „CÂT E CEASUL?”

Jocul permite exersarea citirii ceasului, dar și rezolvarea unor probleme de matematică și logică:

Căutați în aplicația mozaik3D joculețul intitulat Cât e ceasul?. În partea de jos a ecranului veți avea un meniu pe care îl puteți accesa, culisând spre stânga pe bara pe care vă apar scrise: „ceasornicărie”/ „plimbare” etc. Veți avea acolo mai multe opțiuni. Pentru a accesa joculețut, va trebui să apăsați pe opțiunea „Joc”. Va trebui apoi să selectați nivelul jocului. Vă recomandăm ca înainte de a folosi aplicația la clasă cu elevii să navigați dumneavoastră prin toate cele trei niveluri disponibile, pentru a identifica cel mai potrivit nivel pentru elevii dumneavoastră. După ce selectați nivelul, veți fi introdus în joc – vor fi afișate întrebări și va trebui să selectați opțiunea corectă pentru fiecare dintre acestea. Răspunsurile corecte vor fi marcate cu un semn de bifat, în colțul din dreapta, iar cele incorecte cu un x roșu. Răspunsul se selectează dintre chiar ceasurile care sunt pe ecranul telefonului:

JOCUL „CAMERA COPIILOR”

Exercițiu este foarte bun pentru realizarea unor exerciții la orele de Geografie, pentru aprofundarea capitolului de orientare din manual. Aplicația permite crearea planului animat dintr-un spațiu domestic și, apoi, sub formă de joc, elevii trebuie să identifice elementele din planul camerei. După ce apăsați pe joc, vi se va derula pe o bandă în partea de jos a ecranului cu meniul: „vedere de sus”, „Interiorul camerei”, „plan”, „joc din perspectiva superioară” și „Joc din perspectiva interioară”. Rugați elevii să exploreze primele două opțiuni – pentru a se familiariza cu încăperea, din ambele perspective, apoi, pe rând, să apese pe cele două jocuri. Vor trebui, rând pe rând, să selecteze din imagine acele elemente care sunt marcate în planul camerei.

Pentru a avea acces la toate piesele de mobilier/jucăriile din cameră, elevii vor trebui să mute fereastra în care sunt deschise întrebările. Pentru fiecare dintre răspunsurile corecte le va apărea in colțul din dreapta un semn verde, iar pentru cele greșite un „x” roșu.

Acestea sunt doar două dintre joculețele pe care noi le-am identificat ca putând fi integrate în activitatea la clasă. Vă recomandăm însă să explorați cele peste 1000 de animații dezvoltate în cadrul aplicației.